2008-10-31

Halloween - 31 oktober Halloween, eller egentligen All Hallows Even som betyder alla helgons afton, är namnet på allhelgonaafton, den 31 oktober, i anglosaxiska (engelskspråkliga) länder.

4658

Traditionen att fira Halloween kom till USA med irländska invandrare på 1840-talet. Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.
Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställa till med bus o ofog.

Bus eller godis?!
Det är framför allt barn och ungdomar som anammat Halloweenfirnadet med maskeradupptåg på daghem och fritidshem och på privata fester. Bland barnen förekommer maskerat tiggeri – bus eller godis?! (=”trick or treat”) – om än i liten omfattning. Särskilt populärt är det att klä ut sig till benrangel, häxor och spöken, och alla andra varianter på temat döden.

Halloween i Sverige
I Sverige är Halloween en sed som blossat upp, framför allt under senare delen av 1990-talet. Innan dess förekom den endast i begränsad omfattning.

Alla helgons dag och alla själars dag
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november
. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Men den seden är bara drygt ett halvt sekel gammal i Sverige. Urgammal är däremot dödskult, själskult och helgonkult vid vinterhalvårets ingång.

Visst kan detta bli fel när dessa högtider krockar särskilt för dom som är lite äldre. Idag 31 okt är det då halloween men dom flesta barn kommer att komma i morgon som då är alla helgons dag. en del av denna info fann jag på nordiska museet

Inga kommentarer: